Under oktober har Amanda Casanellas varit i Göteborg i ett residensprojekt för att jobba med historier från Angered (och andra förorter), hålla workshops och träffa folk. Hon kommer att bytas av i november av Mattias Elftorp som ska jobba vidare med det hon har påbörjat.  Detta har arrangerats av Blå Stället (Angered) och Konstepidemin och vi är väldigt glada över det här samarbetet.

Ur en intervju med Amanda i GP:

Hon kunde inte fatta varför hon ritade så arga serier hela tiden. Men efter ett tag började hon förstå att det handlade om hennes bakgrund, om uppväxten i en familj som flytt från våld, och att det samtidigt var en klassfråga, hon hade en känsla av att inte vara värdig, hade dåligt självförtroende.

De började ordna workshops på ”ställen där det inte brukar vara workshops”, alltså förorterna. Amanda Casanellas undervisade i serieteckningens grunder utan att ha någon pedagogisk utbildning. Det var tufft i början.

– En 15-åring med trygg bakgrund tar upp pennan med en gång. Men jag måste få den som sitter med armarna i kors och inte vågar att också göra ett försök. Jag vill få eleverna att känna att jag står på deras sida. Det finns 10-åringar som måste springa runt ett bord tio varv, men till slut sätter de sig ner och ritar och det är ofta de som kommer nästa gång med en bunt serieteckningar under armen.