Att göra en serie kräver inte mer resurser än något att rita på och något att rita med. Ruta för ruta berättas en historia där handlingen förs framåt i ord och/eller bild. Det går att göra djupare analyser än så om vad en serie är och hur serieberättande fungerar, men det kan man tänka på senare. Det viktiga att veta när man börjar är att det finns massor av olika sätt att göra serier, och inget av dem är fel.

Ett sätt att göra serier kallas stafettserie och går till så att flera personer tillsammans skapar en serie genom att bygga på varandras berättelser. Det är ett bra sätt att få en förståelse för hur seriens handling rör sig framåt från ruta till ruta, men framförallt är det en kul sak att göra med sina kompisar.

SÅHÄR GÅR DET TILL

Steg 1:

Alla tar varsitt papper och ritar en ruta i ena hörnet. I den rutan ritar du sedan någonting, vad som helst. Tänk inte på att det måste vara snyggt eller smart, det viktiga är att det är någonting som nästa person kan bygga vidare på.
Har du svårt att hitta på en idé att börja med? Ta närmaste bok, slå upp en sida, ta första bästa ord och se vad som händer.

Steg 2:

När första rutan är färdig skickar alla pappret till den som sitter bredvid, tex åt vänster. Du har nu fått ett papper med en färdig serieruta på. Bredvid den rutan gör du nu en ny ruta där du ritar vad som händer sedan. När du är färdig skickar du vidare och får grannens papper och bygger vidare på den historien. Och så vidare.

Steg 3:

När serierna börjar bli färdiga, till exempel när sidorna är fulla eller när de har gått ett varv, så hittar du på en avslutning på den serie du har framför dig. Det går också att hålla på i stort sett hur länge som helst, varv efter varv tills idéerna tar slut eller serien helt enkelt känns helt färdig.

1000stafettfoto00