I och med januari avslutades Tusen Seriers tid som projekt drivet genom Seriefrämjandet (SeF). Vi kommer nu att gå vidare som en egen fristående kulturförening.

Det är nu 5 år sedan vi, Mattias och Amanda (och Aida var också med på ett hörn i början), kontaktade SeF med idén om hur vi skulle förändra den svenska seriekulturen och öppna upp den för serieskapare med bakgrund i andra länder. Något som fortfarande behövs men som behövdes ännu mer då.

1000info2015cvr

Illustrationer av Marco Leal, Shabnam Faraee, Bekim Gaši och Emre Özdamarlar.

Tack vare ett stort stöd från Arvsfonden kunde vi komma igång ordentligt i juni 2011. Tanken var att vi i workshops skulle lära ut grunderna i serieskapande till ungdomar (och andra) som inte hade tillgång till den kunskapen på andra sätt. Med våra utställningar skulle vi visa upp serier och seriekonst på andra sätt än i bokform, och de skulle också fungera som mötesplatser mellan den etablerade och den nya seriekulturen som vi håller på att bygga upp. Och våra böcker skulle vi visa att man inte måste ha ett svenskt efternamn för att bli utgiven i Sverige. Genom hela projektet har vi velat lyfta fram fler perspektiv än de som synd i de klassiskt svenska serierna (och den svenska kulturen överlag).

Ingenting av detta har förändrats på de här fem åren. Vi gör det bara mer och bättre nu.

Och vi kommer att fortsätta.

2016 inleds med att vi flyttar ihop med CBK i vår nya lokal som vi kommer att kalla för Hybriden.

Tillsammans med CBK kommer vi också att arrangera seriefestivalen AltCom som vi i år tar över från Seriefrämjandet som gjort den sedan 2010.

Vi har massor av nya böcker på gång. Förutom dem vi redan har nämnt kommer också de här:

Mapuche – Jordens folk av Jorge Varas Varilla
En andra chans av Mattias Elftorp & Shko Askari
Cool Cykel av Tanja Komadina & Manka Kremenšek Križman (tidigare utgiven av slovenska Stripburger)
Resan till Västern [arbetstitel] av Emei Burell

Mer om allt detta senare…

Vi vill därför nu passa på att tacka de bidragsgivare som gjorde vägen hit möjlig (med ett extra tack till PostkodLotteriets Kulturstiftelse som hjälpt oss senaste året, bland annat med just övergången till att bli en fristående förening):

logo-postkods  logo-kulturradet

logo-arvsfonden logo-skane logo-langmanska

Och även sidoprojektet Tusen Stafettserier med stöd av:

ungdomsstyrlogogbg-logosthlm-logo

Hur vi ska fira vårt 5-årsjubileum vet vi inte exakt än, men att fortsätta med böcker, utställningar och workshops låter väl som en bra början?

Vi har också en del andra planer på gång, men det väntar vi ett tag till med att avslöja…